Как да подготвим помещението за боядисванe с латекс

Когато ви предстои ремонт и по- точно боядисване с латекс, за да си спестите тежката работа по почистването след това, е необходима известна подготовка.

Ако планувате добре всички дейности от процеса, ще се справите за доста по кратко време, а защитата на повърхностите ще ви спести доста чистене.

1. Направете списък какво да си набавите:

Набавете си необходимите материали за защита при боядисване с латекс. 
 • покривен найлон (дебел и тънък) изчислете предварително, какво количество ще ви е необходимо
 • хартиено тиксо ( обърнете внимание, че има силно и слабо залепващо)
 • работни ръкавици
 • предпазни очила
 • маска
 • шпакла
 • шкурка ( вземете с различна едрина 150-180 и 60-80)
 • шпакловка (за по-големи поправки- гипсова, а за малки дефекти- акрилна , която съхне бързо)

2. Освободете пространство в стаята

Преместете всички мебели, така че да имате достъп до всички стени 

Преместете всички мебели от стаята, която ще се боядисва, а тези от тях, които не могат да бъдат преместени, сложете в средата на помещението, като ги опаковате от всички страни с тънки покривни найлони. Колкото повече можете да разчистите стаята, толкова по-лесно ще се движите … и толкова по-малко ще трябва да се притеснявате , че ще изцапате мебелите с боя.

3. Да започваме със същинската работа по опаковане

 1. Ако сте решили да не сваляте ключовете за осветление, може да ги облепите с хартиено тиксо, също така покрийте климатика, алармата и сензорите за движение ако имате такива, защото са чувствителни на прах.
 2. Покрийте вратите и дограмата с найлон, като го прихванете за ръбовете на дограмата с хартиено тиксо. Най- лесно е да залепите тиксото и след това да подпъхнете найлона. За целта залепете само половината широчина на тиксото, под другата незалепена част подпъхнете найлона. Залепете хартиено тиксо и по лайсните на пода, вземете ширина същата като на лайсните, за да си спестите двойното облепване.
 3. Застелете пода с найлон или картони, това ще ви спести отстраняването на капките латекс, които се получават при боядисването.
 4. Ако имате по стените стара напукана боя, трябва да се отстрани, а мазните петна изцапани със сажди, пепел или грес, както и петна от мухъл забършете със сапунена вода, след което върху тях трябва да се нанесе грунд за специално приложение (за мазни петна) в противен случай, след боядисването с латекс петната ще се появят отново.
 5. Всички пукнатини, неравности или дупки от стари пирони запълнете с шпакловка с акрилни смоли, тя е подходяща за всякакви повърхности, има отлична адхезия и съхне бързо. Предимството и е, че се продава готова за употреба, директно я нанасяте, като избягвате процеса на смесване на сухата шпакловка с вода и объркването на пропорцията. Минусът на акрилната шпакловка е, че приложението и е само за фини и малки дефекти върху повърхността

6. След като шпакловката изсъхне, според указанието на производителя, за да се получи идеално гладка повърхност е необходимо да бъде заравнена с фина шкурка. Изберете едрината и според прецизността, с която сте работили. Ако сте начинаещи и шпакловката ви е станала по-груба – изберете по -едра шкурка ( 60-80), ако сте работили по- прецизно вземете шкурка за по фина работа ( 150-180). Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици.

7. Преди да преминете към грундирането на стените трябва да премахнете праха, които се е получил при шкуренето, за целта използвайте четка или метла с мек косъм, задължително да са сухи и чисти. Не забравяйте да почистите и таваните, като започнете първо с тях.

8. След като стените са сухи и почистени, без прах и мазни петна, може да нанесете грунда. Вече на пазара има грундове за различни повърхности, затова е добре да използвате грунд с предназначение точно за вашия случай. Той осигурява адхезията между старата повърхност и новото боядисване с латекс. Вече грунда може да се оцвети в цвета които сте избрали за стените си, така намалявате разхода на боя. Не забравяйте да разредите грунда в точно съотношение с вода!

Все още не сте избрали цвят за стените ?

Вижте палитрата с цветове за латекс на Vivechrom Гърция

Цветно студио

Намери вдъхновение, съвети и палитра от цветове за следващото ти боядисване

Цветно студио

Намери вдъхновение, съвети и палитра от цветове за следващото ти боядисване

Комбинирайте латекса с акцент декоративна мазилка

Пясъчна перлена мазилка Sharki Loggia Италия

Декоративната перлена мазилка Sharki LOGGIA е с изключителен ефект на пясъчни дюни и сахара. Съчетава метален ефект на злато или сребро със ситен или едър ефект на пясък. 

Венецианска мазилка Marmorino Loggia Италия

Венецианска мазилка Marmorino е класическа италианска мазилка. Наподобява ефекта на естествен мрамор. Придава елегантна и изискана визия на дома, офиса или общите части.

Декоративна мазилка Montenapoleone Loggia Италия

Декоративната мазилка Montenapoleone пресъздава индустриален стил на стената. Сребърния ефект и перлите са подходящи за интериори с модерна визия: хотели, ресторанти, офиси и др.

Галерия с цветни идеи

Съвети: Как да боядисаме сами... 

БЕЗПЛАТНА цветна консултация в нашите магазини