Ако за първи път ще боядисвате с латекс, може би имате много въпроси свързани с голямото разнообразие на бои и латекси. Независимо дали ще боядисвате сами или ще оставите това на професионален бояджия, вие имате думата какъв латекс да се използва. Ако питате майсторите, всеки има различни предпочитания според това, с каква боя са свикнали да работят, различната покривност и валяците за боядисване, които използват.

В тази статия ще се опитаме да ви дадем основни насоки в избора на подходящата за вас боя (латекс) и вашето боядисване. 

Планиране на боядисването с латекс

Ако сте решили да направите освежителен или цялостен ремонт на дома си, и искате бърз краен резултат, ще е необходимо планиране. Преди да предприемете започване на ремонта, трябва да решите дали стените ще бъдат боядисани с латекс или ще се спрете на тапетите.

На пазара се предлагат различни по цена, качество и визуален ефект интериорни решения. Латекса е добър избор, тъй като се нанася лесно и е сравнително по- евтин от останалите декоративни покрития. Ако се спрете на боядисването с латекс, независимо дали сами ще извършите ремонта, или ще се доверите на фирма, вие решавате каква марка и цвят латекс да изберете, дали той да е миещ се латекс или обикновен такъв.

7. Преди да преминете към грундирането на стените трябва да премахнете праха, които се е получил при шкуренето, за целта използвайте четка или метла с мек косъм, задължително да са сухи и чисти. Не забравяйте да почистите и таваните, като започнете първо с тях.

8. След като стените са сухи и почистени, без прах и мазни петна, може да нанесете грунда. Вече на пазара има грундове за различни повърхности, затова е добре да използвате грунд с предназначение точно за вашия случай. Той осигурява адхезията между старата повърхност и новото боядисване с латекс. Вече грунда може да се оцвети в цвета които сте избрали за стените си, така намалявате разхода на боя. Не забравяйте да разредите грунда в точно съотношение с вода!

Определете ориентировъчно цветовете, които ще използвате, а в специализираните магазини ще откриете каталози с хиляди цветове, от които да изберете нюанса и наситеността. Съобразете цветовете с мебелите, пода и осветеността на помещението. Направете скица на помещенията, отбележете всички размери и маркирайте избраните цветове. Това е необходимо за да купите приблизително точно количество боя, без да имате излишен разход.

Определете старото покритие на стената – дали е тапет , варова боя, шпакловка или латекс. Това е важно, за да може да се установи от какъв грунд се нуждае стената. 

На пазара има латекси с различни смоли в състава си, които притежават различни качества и свойства. Също така има латекс против мухъл със съставки предотвратяващи образуването на мухъл и плесен, като същевременно не запечатват стените, а им позволяват да „дишат“. Изберете такъв латекс за кухнята и банята.

Миещ се или обикновен латекс?

При таваните важно изискване за латекса, е голям индекс на белота, както и това да не пожълтява с течение на времето. За таваните препоръчваме латекс Vive ECO. Вложете повече средства за стените, като за тях се спрете на една идея по-скъп латекс, такъв който да може да се мие, да търпи триене и надраскване (особено, ако имате деца). Изберете по-устойчив за детската стая, коридора. Подходящ е латекс Super Neopal ECO или Neopal Ultra Resist. За спалнята и хола може да се спрете на среден клас латекс, като там може да наблегнете на цветовите комбинации и ефекти на латекса. Ако искате копринена гладкост на боята, изберете сатенен латекс Neopal Easycare

5-те ключови елемента за избор на качествен латекс:

  1. Каква е покривността на латекса, с един литър (каква площ покрива). Също с колко „ръце“ на нанасяне се постига крайната цел-отлична покривност.

  2. Колко устойчив е на миене, триене, пожълтява ли?

  3. Изсъхва ли бързо, лесно ли се нанася, има ли неприятна миризма?

  4. Дали е екологично чист продукт, има ли излъчване на вредни летливи органични съединения по-време и след нанасянето му?

  5. Търпи ли корекции по време на нанасяне или след това?

Освен да започвате с ремонта, нищо друго не ви остава! Надяваме се с нашите съвети за боядисване с латекс, ремонтните ви дейности да минат с песен и усмивки!

Все още не сте избрали цвят за стените ?

Вижте палитрата с цветове за латекс на Vivechrom Гърция

Цветно студио

Намери вдъхновение, съвети и палитра от цветове за следващото ти боядисване

Цветно студио

Намери вдъхновение, съвети и палитра от цветове за следващото ти боядисване

Галерия с цветни идеи

Каталог с цветове за боядисване

Съвети: Как да боядисаме сами... 

БЕЗПЛАТНА цветна консултация в нашите магазини