Може ли да се боядисва върху мухъл? Това ще премахне ли проблема с мухлясването на стените или само ще влоши нещата? Има ли по- различна боя, която е специално против мухъл или е антибактериална?

Това са само някои от въпросите, които чуваме доста често във връзка с мухъла. В тази статия ще се опитаме да дадем отговор на повечето от тях.

Имате мухъл по стените? Може би не сте взели превантивни мерки, и не сте боядисали с антибактериален латекс. Мухъл расте и се разпространява във влажни, слабо осветени места, на закрити и открити помещения-тавани, мазета,кухни, бани.

Като за начало трябва да имате впредвид, че за да боядисате, без след това отново да се появи мухъл, първо трябва да отстраните източника на влагата, която води до поява на мухъл. Това може да бъде теч от покрива, водопровод, сушене на дрехи вътре в стаите.

Мухълът не е мръсотия или петно

Това е нещо друго, което много хора забравят. Мухълът е действителен микроорганизъм, който расте по вашите стени и тавани. 

Плесените и мухъла в помещението, където живеете могат да причинят сериозни здравословни проблеми. В повечето случаи, хората си мислят, че страдат от сезонни алергии, като сенна хрема, или алергия към домашен любимец, вирусна инфекция или настинка, защото симптомите наподобяват на тях.

Тъй като спорите на мухъла са много малки и леки, те лесно се пренасят във въздуха, след което плесенните спори лесно се вдишват. Някои видове мухъл всъщност произвеждат токсини, известни като микотоксини, които често причиняват различни здравословни проблеми.

Някои хора са по-податливи на болести причинени от спорите на мухъла- възрастните хора, бременни, деца, хората с дихателни проблеми като астма, както и тези с нарушения на имунната система.

латекс против мухъл

Екологичен антибактериален латекс Neopal Kithen and Bathroom с добавка против поява на бактерии и мухъл

Блокиращ грунд запечатващ петна от мъхъл, течове , мазнини, никотин и сажди Vivedur Block

И така, какво да правим?

Как да отстраним мухъла и да предотвратим повторната му поява в стаята:

Има много начини да се отървете от мухъла, директното му боядисване изобщо не помага. Мухъла първо трябва да бъде почистен и стените трябва да бъдат „излекувани“. 

Необходимо е да идентифицирате вида мухъл, с който имате проблем и го почистете толкова добре, колкото можете. Мухълът може да бъде много различни видове. Черната плесен, като цяло е най-опасната и ако се вдиша, тя може да причини много различни здравословни проблеми – подуване и болки в корема, главоболие, умора, слабост, лоша памет, задух, тежки алергични реакции и в екстремни ситуации дори може да бъде смъртоносен. Разбира се, има много други видове плесени. Като цяло те се идентифицират по техния цвят – мухълът може да варира от бяло, през зелено, сиво и кафяво, до черно. Понякога е лесно да го почистите с оцет, друг път е почти невъзможно да се отървете и е необходимо да използвате белина или друг силен почистващ препарат против мухъл. 

Някои препарати се основават на формули за избелване, други на амонячни формули, трети на ензими, хранещи се с плесени и т.н. Относно оцета, той е естествен, без химикали и често е ефективен срещу повечето видове мухъл. Имайте предвид обаче, че оцетът не действа срещу всички видове мухъл, и че дори когато го прави, той оставя наистина тежка миризма, от която е много трудно да се отървете.

Система за решаване на проблеми с мухъл по стените и таваните

Стъпки за отстраняване на мухъла от банята, спалнята и другите помещения на дома:

1. Установете проблема, който причинява появата на мухъл-  боядисани стени със силиконов латекс ( стените се запечатват и нямат паропропускливост); липса на външна топлоизолация; спукани тръби,вана, мивка; неефективна вентилация в банята и кухнята; лоша хидроизолация на покрива; висока влажност на дома(над 50%); старо наводнение; често и сушенето на дрехи вътре причинява мухъл.

Установили сте и сте премахнали проблема причиняващ голямо количество влага и конденз.

  1. Премахнете всички петна от мухъл-след като сте премахнали „видимия” мухъл, напръскайте още веднъж. Спорите навлизат дълбоко в порите на строителните материали. Ако щетите са по-сериозни, е необходимо да бъде премахната „заразената” мазилка.
  2. След като стените са почистени и сухи нанесете грунд който ще запечата повърхността и ще предотврати избиването на петна върху новата боя ( в случай че не сте премахнали всички спори). За да не „избият“ отново някакви петна върху новата боя, препоръчваме грунд против петна Vivedur Block на Vievechrom Гърция.
  3. За избора на латекс се спрете на такъв, който е приложим за влажни помещения. Декор Димотика предлага гръцки латекс , предназначен за помещения с висока влажност и конденз. Латекс против мухъл Neopal Kitchen and Bathroom притежава съставки предотвратяващи развитието на плесен и мухъл. Също така осигурява паропропускливост на стените, защото е „дишащ”, с което се осъществява естествен влагообмен. Високо устойчив на надраскване, миене и алкали и едновременно с това 100% ECO Label и Low-VOC съдържание, латекса Neopal Kitchen and Bathroom е подходящ за помещения изложени на интензивен трафик и необходимост от лесно почистване и подръжка- като болници, детски градини, санитарни помещения, кухни, бани и др.

Блокиращ грунд и боя против мухъл

Цветно студио

Намери вдъхновение, съвети и палитра от цветове за следващото ти боядисване

Цветно студио

Намери вдъхновение, съвети и палитра от цветове за следващото ти боядисване

Галерия с цветни идеи

Каталог с цветове за боядисване

Съвети: Как да боядисаме сами... 

БЕЗПЛАТНА цветна консултация в нашите магазини